FAD
Inici > Activitats > IV Edició d’Arqu[in]FILM, Mostra de Cinema d’Arquitectura


IV Edició d’Arqu[in]FILM, Mostra de Cinema d’Arquitectura

 

Arquinfad i la Filmoteca de Catalunya reprenem la col·laboració amb una nova edició de l'Arqu[in]FILM que tindrà lloc del 18 al 20 de maig, comissariada per Martin Garber (Ojo Cónico) i dintre de la programació de la Setmana d'Arquitectura 2018 que es celebrarà a Barcelona del 10 al 20 de maig.

Ficcions reals
«Els arquitectes no inventen res, només transformen la realitat.»
Álvaro Siza Vieira

En un moment en el qual cada cop costa més discernir la realitat de la irrealitat en la informació presentada pels mitjans de comunicació, la temàtica de l'edició del 2018 d'Arqu[in]FILM gira a l'entorn de la intersecció entre la ficció i la no-ficció i de la manera en què totes dues construeixen narratives urbanes i arquitectòniques. La programació gravitarà al voltant de la no-ficció. Tanmateix, totes les pel·lícules, ja sigui per la seva temàtica o per la realització, ens aproximen en certa manera a una narrativa que podria sorgir de la ficció. Es plantegen tres sessions documentals a l'entorn de tres documentals, tots ells d'estrena en sales en territori espanyol.

Programació

Dia 1 - Filmoteca de Catalunya - 18 de maig, 19.30h
Documental - BIG TIME
Kaspar Astrup Schröder, Dinamarca, 2017, 93'. Estrena a sales

Segons el Wall Street Journal, Bjarke Ingels s'ha convertit ràpidament en «una de les més rellevants estrelles del món del disseny», i el seu nom ha aparegut recentment entre els de la llista de les cent persones més influents de TIME. El documental fa un retrat íntim de la vida d'una ment genialment innovadora i el seu esforç per mantenir la seva pròpia personalitat conjugant-la amb el reconeixement i la fama, ho aconseguirà? Big Time acompanya l'starchitect Bjarke Ingels durant sis anys en la seva lluita per completar un dels seus projectes més importants fins a la data, el gratacel de Nova York W57 i el World Trade Center 2.

Presentació de la pel·lícula i el cicle: Martín Garber Salzberg, director d'ojoconico.org.

Dia 2 - Filmoteca de Catalunya - 19 de maig, 19.30h
Documental - AIRES MATEUS: MATTER IN REVERSE
Henrique Câmara Pina, Portugal, 2017, 65'. Estrena a Espanya

El treball dels arquitectes Aires Mateus mostra clarament la contemporaneïtat -en tota la seva complexitat i contradicció-, una condició difícil d'expressar en l'àmbit de l'arquitectura. La seva profusa obra, desenvolupada en el decurs de molts anys, ho confirma. Les seves propostes generen un llenguatge amb un fort impacte universal. D'aquesta universalitat emergeix l'adaptació al territori arrelada clarament en la tradició portuguesa. En la interpretació del treball dels arquitectes Aires Mateus es troba un afany -gairebé un desig- per l'apropiació cinematogràfica, per la invenció del lloc; es troba també en la confrontació entre cos i matèria; en la claredat dels clarobscurs; en la cerca d'un silenci propi. La matèria es troba invertida.

Presentació: Ivan Blasi, responsable de Comissariat, premis, i programes de la Fundació Mies van der Rohe.

Dia 3 - Filmoteca de Catalunya - 20 de maig, 19.30h
Documental - HACER MUCHO CON POCO
Katerina Kliwadenko & Mario Novas, Equador i Espanya, 2017, 86'. Estrena a sales

Un documental que relata el quefer de l'arquitectura contemporània equatoriana. Se centra en la pràctica d'estudis joves de la generació postcrisi financera, ja que van ser ells els qui es van haver de plantejar un canvi de paradigma en la manera de fer front a l'ofici; això va fer que, no només trobessin un espai on desenvolupar la seva producció arquitectònica, sinó que també tinguessin molta visibilitat internacional. Aquesta visibilitat, que és reconeguda a l'exterior, sorgeix per la construcció d'una identitat pròpia a partir d'una producció que exalta els valors locals, tant materials com humans, i que es caracteritza per la consciència social, econòmica i ambiental amb la qual afronta els seus projectes.

Presentació i Q&A: Katerina Kliwadenko & Mario Novas, realitzadors del documental.

 

Enviant...
El correu electrònic s'ha enviat correctament